Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Opinie

HALLO HEMA!

27 februari 2020

Eind vorig jaar werd bekend dat Jumbo en Hema een verregaande samenwerking zijn aangegaan. Afgesproken is dat Jumbo 17 grote binnenstedelijke HEMA-winkels overneemt, dat beide ketens elkaars producten zullen verkopen en samen gaan sponsoren. 700 Jumbo supermarkten gaan HEMA-producten verkopen terwijl op zes HEMA stationslocaties een gezamenlijk winkelconcept wordt ontwikkeld waarbij Jumbo het foodassortiment levert.

Op de websites van Jumbo en HEMA is te lezen dat beide bedrijven door de samenwerking elkaars activiteiten verwachten te versterken. Volgens HEMA zijn de mogelijkheden van de samenwerking eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van HEMA-artikelen in de 700 Jumbo supermarkten. HEMA wil via de samenwerking haar marktpositie versterken.

In de Distrifood, het tweewekelijkse periodiek voor de supermarktbranche, is een artikel te lezen over de uitrol van het HEMA assortiment in de plaatselijke Jumbo te Hilversum. Het gaat hier om de eerste Jumbo franchisenemer met een speciaal schap voor HEMA-producten (“non-food hardlopers uit het HEMA assortiment”). De uitrol is blijkens het artikel goed verlopen: de reacties van de klanten zijn positief en ook volgens Jumbo zelf wordt het HEMA assortiment goed ontvangen in de supermarkten. Ook is te lezen dat de franchisevereniging van HEMA niet wilde reageren op vragen over de opname van het HEMA assortiment bij Jumbo.

Het is opvallend dat de franchisevereniging van HEMA niet wil reageren op vragen over de opname van het assortiment bij Jumbo. Dat wijst niet op veel enthousiasme en roept de vraag op of zij akkoord is gegaan met opname van het HEMA assortiment in de Jumbo winkels. Veel  HEMA winkels zullen directe concurrentie ondervinden van Jumbo winkels die in hun (exclusieve?) marktgebied liggen en HEMA assortiment verkopen. Zo bezien is het nog maar de vraag of de HEMA franchisenemers zullen profiteren van de samenwerking met Jumbo. Niet ondenkbaar is dat hun marktpositie wordt verzwakt doordat klanten voortaan hun HEMA producten bij de Jumbo kopen en de HEMA winkels links laten liggen.

Onlangs is het wetsvoorstel “Wet Franchise” naar de Tweede Kamer gestuurd. In het wetsvoorstel is bepaald dat bij een voorgenomen wijziging van de formule of exploitatie van een afgeleide formule, waarbij redelijkerwijs kan worden voorzien dat uitvoering daarvan leidt tot omzetderving bij de betrokken franchisenemers boven een drempelwaarde, voorafgaande instemming noodzakelijk is van die franchisenemers. Het zal niet verbazen als de HEMA franchisenemers reikhalzend uitkijken naar invoering van het wetsvoorstel.

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 27 februari 2020