Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Opinie

NS: multi-franchisenemer Burger King af. En nu?

21 april 2015

Een opmerkelijk bericht gisteren in de Financiële Telegraaf:

“Er wordt door de NS een nieuwe aanbesteding gedaan onder aanbieders van ‘American fastfood’.“Of Burger King op stations blijft of dat een andere partij een vergelijkbaar assortiment gaat aanbieden is iets wat NS nu met verschillende marktpartijen aan het verkennen is. Het contract met Burger King loopt 1 december 2015 af”, laat een woordvoerder weten.

Het personeel zal overgaan naar een andere aanbieder. Vorige maand stelde NS-topman Timo Huges, bij de presentatie van het jaarverslag, al ter discussie waarom de NS hamburgers moet bakken. Wel blijft de NS controle houden over het aanbod.

Kennelijk is NS, behalve vervoerder, ook multi-franchisenemer van Burger King! Grappig dat de NS topman zich nu opeens afvraagt “waarom de NS hamburgers moet bakken”. Volgens mij moet de NS dat helemaal niet maar doet zij dat al 15 jaar vrijwillig in samenwerking met Burger King. Ongetwijfeld om bedrijfseconomische redenen zoals de exploitatie van het NS-vastgoed en het aantrekkelijk maken van de NS stations voor de treinreizigers. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat die redenen er nu opeens niet meer zijn. De opzegging van de franchisesamenwerking zal vast te maken hebben met een aflopend langjarig contract en de wens om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden voor de invulling van fast food op de belangrijkste stations. Het is dan natuurlijk lekker onderhandelen als je behalve met Burger King ook met andere partijen (bijvoorbeeld McDonalds) in gesprek kunt.

Hier speelt een belangrijk aspect voor de positie van franchisenemers: de eigendom van het vastgoed. Althans ik neem aan dat NS geen onderhuurder is van Burger King op de betreffende stationslocaties. Daardoor kan NS als franchisenemer de franchiseovereenkomst tegen het einde van de looptijd (1 december 2015) opzeggen zonder dat zij de 17 locaties hoeft te verlaten. Integendeel: NS kan de komende maanden op haar gemak de beste nieuwe franchisepartner met de beste propositie uitkiezen. Ervan uitgaande natuurlijk dat er meerdere geïnteresseerde partijen zullen zijn. Zo niet, dan wordt het minder comfortabel onderhandelen want dan dreigt na 1 december 2015 (tijdelijke) leegstand als er voordien geen nieuwe deal is.

Ben nog wel benieuwd of Burger King een non-concurrentiebeding (met een flinke boete!) heeft opgenomen in haar aflopende franchiseovereenkomst met de NS. Als dat zo is dan kan NS niet als multi-franchisenemer een andere concurrerende formule op de huidige locaties gaan exploiteren. Dan blijven er na 1 december 2015 twee mogelijkheden: of NS gaat door met Burger King of NS stopt als franchisenemer. In dat laatste geval zal zij de locaties zelf niet meer kunnen exploiteren maar wellicht aan zelfstandige franchisenemers van een andere formule kunnen verhuren. In dat geval wed ik op McDonalds.

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 21 april 2015