Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Actueel

Doorstart voor Free Record Shop?

28 mei 2013

Eva van Rijnberk schreef voor de website van de NOS een artikel over de mogelijkheid van een doorstart van Free Record Shop waarin ook mr. Kees Kan van Franchisehulp aan het woord komt. Hieronder de integrale weergave van het artikel.

De Free Record Shop vraagt vandaag (27 mei red.)  faillissement aan. Investeringsmaatschappij ProCures zou interesse hebben in Free Record Shop Nederland, maar wacht op een uitnodiging van de curator om verdere stappen te bespreken. Die curator wordt dinsdag aangesteld.

Een maand eerder sprak ProCures al met Free Record Shop over een overname, maar die onderhandelingen werden niet op tijd tot een goed einde gebracht. De investeerder denkt Free Record Shop binnen twee jaar uit de rode cijfers te hebben. Er is al een businessplan, waar veel tijd en geld in zit, meldt woordvoerder Bart Maussen van ProCures aan Entertainment Business. Wat dat plan precies inhoudt, is nog niet bekend. Wel zal het aantal filialen – nu nog 141 stuks – waarschijnlijk afnemen.

ProCures wacht nu dus op de curator. Die kan ook nog met andere partijen praten. De Belgische tak van Free Record Shop, ook overgenomen door ProCures, zou ook al winstgevend zijn gemaakt.

Doorwerken, maar even geen loon

De werknemers van de Free Record Shop moeten ondertussen gewoon doorwerken – ook al krijgen ze voorlopig geen loon. Dat is niet zo vreemd, volgens de keten. “Er is gewoon geen geld meer. Dit is een normale procedure. In dit soort situaties is het niet ongebruikelijk om mensen te vragen om door te werken, want we willen een doorstart maken”, zei een woordvoerster van de Free Record Store tegen De Telegraaf.

Als de Free Record Shop een doorstart maakt, wordt het loon achteraf nog uitbetaald. Wanneer dat niet gebeurt, krijgen ze het van het UWV. “UWV neemt de betaling over van het loon dat werknemers nog tegoed hebben voor het faillissement en over de opzegtermijn tot maximaal 6 weken na het faillissement”, vertelt UWV-woordvoerder Frank Bartelds.

Doorstarten, maar hoe dan eigenlijk?

Een curator moet bepalen of er een doorstart kan worden gemaakt. Nu zijn veel Free Record Shops franchise ondernemingen, maar hoe moet het met hen dan verder?

Advocaat Kees Kan van de website Franchisehulp vertelt dat een franchiseovereenkomst ontbonden kan worden wanneer er een faillissement is. Bij een doorstart, waarbij het bedrijf verkocht wordt aan een derde partij, heb je wel de medewerking nodig van die franchiseondernemers.

“Voor de nieuwe eigenaar is het bedrijf meer waard wanneer er veel franchiseondernemingen bij zijn aangesloten. De curator moet de franchisenemers dan overtuigen in de doorstart mee te gaan, want dan is de opbrengst groter.”

“Mocht een franchise alleen door willen gaan, maar wel dezelfde naam behouden, dan moet de curator hier toestemming voor geven. Ook betaalt de ondernemer dan om de naam te kunnen houden. De curator is als beheerder van de failliete genootschap eigenaar van de naam en kan die naam verkopen aan de hoogst biedende. Dat zal niet zo snel een individuele ondernemer zijn.”

Alle credits en © Eva van Rijnberk

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 28 mei 2013