Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Actueel

Emte-franchise springplank voor Sligro

19 februari 2010

Na anderhalf jaar onderhandelen hebben de Golff-ondernemers woensdagmiddag ingestemd met de overgang naar Emté-franchise en de beëindiging van de Golff-formule. ‘We zijn tevreden over de bereikte resultaten. We verwachten meer omzet met tegelijkertijd een hogere marge te realiseren.’

Dat zegt Cees Vader, voorzitter van het ondernemersbestuur van Golff tegenover Distrifood.nl. Ruim 80 procent van de Golff-winkeliers stemde in met het plan om naar Emté te gaan. ‘We leveren een deel van onze vrijheden in, maar op diverse fronten waren die ook niet langer houdbaar. Anderzijds is er een margegarantie overeengekomen die ondernemers die 100.000 euro of meer draaien in staat stelt om een ruimer belegde boterham te verdienen dan in het verleden. Met de ondernemers die te klein zijn voor Emté, wordt de komende weken onderhandeld over een oplossing.’

Water bij de wijn

Sligro heeft op diverse fronten veel water bij de wijn moeten doen om de Golff-ondernemers over de streep te trekken. ‘Wij leveren een flinke bijdrage in de ombouwkosten en nemen genoegen met een lagere groothandelsmarge. We beschouwen het als een investering in de uitbouw van Emté.’, zegt Johan Pardoel, directeur foodretail van Sligro. Het bedrijf hoopt na de integratie van franchise-winkels de komende jaren verder te groeien.

Groei Emté

De formule telt komend jaar circa 115 winkels, daarmee groeit de Sligro-formule in winkelaantal ketens als Dirk van den Broek en Dekamarkt voorbij. In 2002 kwam Emté in handen van Sligro. Toen telde de keten nog circa achttien winkels. ‘We bieden voor zelfstandig ondernemers een aantrekkelijke formule met goede franchise-condities. We hebben regelmatig gesproken met zelfstandigen nadat zij interesse toonden in onze formule. We kunnen nu spijkers met koppen slaan en ondernemers een aantrekkelijk alternatief bieden’, aldus Pardoel.

Traag verloop onderhandelingen

De onderhandelingen tussen het Golff-bestuur en de Sligro-directie hebben al met al anderhalf jaar geduurd. ‘Het heeft inderdaad erg lang geduurd. Dat heeft deels te maken met een ietwat problematische verhouding in het verleden en het herstel van het vertrouwen waaraan we gewerkt hebben. Anderzijds heeft het ook met onderhandelingstactiek te maken. Onder de Golff-ondernemers heerste vanzelfsprekend het gevoel dat nu de piketpalen worden uitgezet voor de inkomensvorming van de komende jaren. Je wilt dan het onderste uit de kan halen, dat is begrijpelijk’, zegt Pardoel.

Bron: donderdag 18 februari 2010 14:51, Distrifood.nl , door Patrick Bramer

http://www.distrifood.nl/web/Nieuws/Formules/Formules-artikel-pagina/135497/Emtefranchise-springplank-voor-Sligro.htm

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 19 februari 2010