Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Actueel

Lees hier de notitie van het Vakcentrum d.d. 21 januari 2014 over franchising en de ruimte voor zelfstandig ondernemerschap

29 januari 2014

“1.1 Franchising: Het probleem
Sedert de jaren 80 zijn zelfstandige ondernemers samenwerkingsvormen aangegaan met formule-eigenaren. Het aantal formules was 15 jaar geleden rond de 150, nu zijn dat al meer dan 750 formules. Franchising is voor ondernemers met een winkelbedrijf bijna de enige manier om te kunnen overleven als winkelier. Echter, de samenwerkingscontracten die ondernemers aangaan met formule-eigenaren worden steeds eenzijdiger. Hierdoor wordt hen de bewegingsmogelijkheid om te ondernemen, ontnomen. Ze worden letterlijk en figuurlijk in de tang genomen. Zelfstandige winkeliers krijgen mede door de beperkingen, opgelegd door de franchisegever, steeds minder lol in hun werk en willen ermee stoppen. Aspirant ondernemers prefereren een bedrijfsleiderschap bij een zelfstandige ondernemer boven een zelfstandige doorstart, vanwege de opgelegde beperkingen naast de financiële risico’s. Zo sterft het ondernemerschap uit. In onderhavige notitie wordt met name gefocust op de gevolgen van de problematiek voor de zelfstandige winkeliers met een franchisecontract.”

LEES HIER DE VOLLEDIGE NOTITIE: http://www.vakcentrum.nl/websites/vakcentrum/files/Rapport%20Franchise%20def..pdf

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 29 januari 2014