Direct
advies nodig?

Bel de franchisehulplijn 023 - 541 19 27

Of mail

Actueel

Multicopy: geen merkinbreuk of handelsnaaminbreuk!

14 juni 2010

De Rechtbank Amsterdam heeft op 12 mei 2010 beslist dat Multicopy (franchisegever met 81 franchisevestigingen) geen merkinbreuk of handelsnaam pleegt door het gebruik van het gedeponeerde Benelux woordmerk “the communication company”.Dit woordmerk is gedeponeerd en in gebruik bij een reclamebureau dat onder de naam The Communication Company (TCC) actief is in het handelsverkeer. TCC biedt vergelijkbare diensten aan als Multicopy, w.o. commerciele consultatie en reclame. Volgens TCC maakt Multicopy inbreuk op de merk- en handelsnaamrechten van TCC, bestaat daardoor gevaar voor verwarring bij het publiek, wordt afbreuk gedaan aan de reputatie van TCC en trekt Multicopy ongerechtvaardigd voordeel van de naamsbekendheid van TCC.

De Voorzieningenrechter oordeelt dat de handels- en merknaam onvoldoende onderscheidend vermogen bezit om als merk te dienen voor de diensten van TCC. Van belang daarbij oordeelt de rechter dat het relevante publiek voor de diensten van TCC bestaat uit ondernemingen in de gehele Benelux waarbij veelal in het Engels zal worden gecommuniceerd. Het merk bevat uitsluitend beschrijvende (Engelse) woorden die door de klanten van TCC veelal als een beschrijving van de diensten van TCC zullen worden begrepen. Daardoor mist het woordmerk onvoldoende onderscheidend vermogen om de bescherming in te kunnen roepen tegen gebruik daarvan door Mutlicopy. Ondanks dat het woordmerk is gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau biedt het merk (in dit geval) geen bescherming en wijst de Voorzieningenrechter de vorderingen van TCC af. De aangesloten franchisenemers mogen zich dus van het woordmerk blijven bedienen!

Geschreven door:

Kees Kan

Kees Kan is advocaat sinds 1995. Zijn grote interesse en passie gaat uit naar franchising en alles wat daarmee samenhangt. Kees heeft de afgelopen 20 jaar franchisegevers, franchisenemers en collectieven/ verenigingen van franchisenemers bijgestaan. Zijn praktijk bestaat vrijwel uitsluitend uit franchise gerelateerde advisering. Hij publiceert regelmatig over franchise en verzorgt franchiseworkshops en –seminars. Kees is initiatiefnemer en oprichter van de website www.franchisehulp.nl.

Gepubliceerd op: 14 juni 2010